citroen gsa

go to the start page Start page  go to the miscellaneous menu Miscellaneous  go to the brochures menu Brochures  go to the 1984 GSA brochure The 1984 GSA brochure  go to the Dutch 1984 GSA brochure Dutch 

The 1984 GSA brochure


Cover

Cover of brochurePages 2 -3

Citroën GSA brochure Citroën GSA brochure
REVOLUTIE - EVOLUTIE
Stel u eens een auto voor met als krachtbron een eenvoudige, betrouwbare motor met minder bewegende delen en minder trilling dan een klassieke motor. En zonder radiateur die kan bevriezen of overkoken. Denk eens aan een middenklasse-wagen met het comfort van een grote limousine, waarvan besturing en rijhoogte vrijwel niet worden beïnvloed door de mate van belasting. Met een veersysteem zonder de gebruikelijke veren of schokbrekers. Zie in uw fantasie eens een auto met op alle wielen schijfremen, waarvan de remkracht afhankelijk van de belading automatisch wordt geregeld. Een auto die uitremt in een rechte lijn en die zelfs als er een voorband klapt goed bestuurbaar blijft. Een auto die is ontworpen om zijn inzittenden te beschermen binnen een starre veiligheidskooi. Een echte 5-deurswagen met plaats voor vijf personen, maar met een betere stroomlijn dan menige sportwagen.

AAN KOP IN ZIJN KLASSE
Als u dit allemaal leest, zoudt u kunnen denken dat het gaat over een duur, misschien wel uiterst exclusief nieuw model. In werkelijkheid betreft het een als middenklasser geprijsde auto - de Citroën GSA. Veelal beschouwd als een van de best verkopende modellen in Europa, in een ongeëvenaarde, revolutionaire combinatie van comfort, kracht en prijs. De nieuwste typen behoren tot de meest geavanceerde middenklasseauto's die er te koop zijn. Hoewel de concurrentie duidelijk is beïnvloed door de vormgeving en voorwielaandrijving van de GSA, is deze nog altijd de best gestroomlijnde auto in zijn klasse. In feite zijn er onder alle merken slechts twee seriemodelen die pretenderen een lagere Cx-waarde te hebben, maar dat niet kan tippen aan de gecombineerde oppervlakte x profielwaarde (CxS) van de GSA: 0,57. Deze CxS-waarde is een nauwkeurige norm voor aërodynamiek, omdat daarbij rekening wordt gehouden met het feit dat een auto een driedimensionaal object is en geen theoretische vorm.

DE BESTE KOOP
Bij vergelijking van pluspunten en prijzen biedt de GSA meer raffinement dan elke andere auto in dezelfde prijsklasse Het interieur is voorzien van comfortabele, met stof overtrokken stoelen, moquette vloerbedekking en standaardaccessoires als aansteker en kwartsklokje. De twee satellieten (typisch Citroën) brengen alle schakelaars onder vingertopbereik en in het dashboard zit een diagram met waarschuwingssignalen.

GEWOON BETER
De stille, luchtgekoeide 4-cilinder boxermotor van de GSA veroorzaakt minder trillingen dan een klassieke motor. En met minder bewegende delen kan er ook minder mis gaan. Er is geen koelwater dat kan bevriezen en de motor komt sneller op temperatuur. Transistorontsteking garandeert een perfecte koude start en raakt niet ontregeld. In situaties dat andere motoren gaan koken, doet de sterke, luchtgekoelde motor van de GSA er nog een schepje bovenop.

Bij hoge snelheid levert de perfecte stroomlijn van de GSA weinig windgeruis op, maar zorgt (samen met het geavanceerde veersysteem) wél voor meer veiligheid en een stabielere wegligging dan diverse grotere, zwaardere auto's.

EEN COMFORTABEL BESTAAN
De GSA is de laagst geprijsde Citroën waarin u de voordelen geniet van het hydropneumatische veersysteem. Rijhoogte en besturing blijven steeds hetzelfde, of de auto nu leeg is of zwaar beladen. Bedieningsgemak en comfort zijn dan ook consequent goed. Door middel van hetzelfde veersysteem kan de rijhoogte echter worden verhoogd voor het rijden in ruw terrein. Door de hydropneumatische vering en de superieure trekkracht van de voorwielaandrijving is de GSA - beter dan welke andere auto van dit formaat - geschikt voor het trekken van een caravan en het rijden over ongebaande wegen. Qua stroomlijn, vormgeving, bediening, prestaties en comfort was de GSA zijn tijd altijd al ver vooruit. En de GSA is steeds verder geperfectioneerd, met transistorontsteking die garant staat voor een vlotte start en goede prestaties. De auto heeft nu een nog lager brandstofverbruik, de extra mogelijkheden van een vijfde deur plus een hele serie kleine veranderingen, zoals ruitewissers met 2 snelheden en interval. Maar bij al deze verbeteringen behoudt de GSA zijn vertrouwde waarde en krijgt er bovendien een uitstekende garantie bij op carrosserie en veersysteem. Dat verklaart waarom GSA-rijders bij het kopen van een nieuwe auto zo vaak weer een GSA kiezen.

GSA SPÉCIAL
Comfortabel, stijlvol en waardevol, zodat u voor een bescheiden prijs in een grote auto rijdt. De GSA Spécial wordt aangedreven door een 65 DIN pk 1299 CM³ 4-cilinder luchtgekoelde boxermotor met 4-versnellingsbak voor een topsnelheid van 158 km/h. De GSA Spécial heeft het superieure rijgedrag van hydropneumatische vering en de veiligheid van schijfremmen rondom. De uitrusting is goed verzorgd: diepe, comfortabele stoelen met stoffen bekleding, doorstroom-luchtverversing met ventilator met 3 snelheden, moquette vloerbedekking, kwartsklokje, aansteker.Pages 4 -5

Citroën GSA brochure Citroën GSA brochure

GERAFFINEERD VERLEIDELIJK
GSA X1
Sportieve GSA met achterspoiIer en toerentelier. 5-versnellingsbak met korte eindoverbrenging voor een maximumsnelheid van 164 km/h (extra). Mat zwarte raamlijsten, regengoten en dubbele bies opzij, dakantenne, sportieve stoelenmet geïntegreerde hoofdsteunen vóór, digitaal kwartsklokje, mistlampen vóór, en halogeen koplampen.Pages 6 -7

Citroën GSA brochure Citroën GSA brochure

DE SUPERIEURE COMPACTE BREAKS
GSA SPÉClAL BREAK
Nog meer ruimte dan in de toch al zo royale GSA. De GSA Break biedt achterin extra ruimte en een mate van comfort die bij een dergelijk model ongebruikelijk is. Zelfs als alle zitplaatsen bezet zijn, is er nog 645 dm³ bagageruimte. Klapt u de achterstoelen neer, dan ontstaat een ruimte van 1504 dm³. Het hydropneumatische veersysteem betekent dat u de GSA Break echt tot maximaal 443 kg kunt belasten, zonder dat dit het rijgedrag of de rijhoogte beïinvloedt. De maximale remdruk achter wordt automatisch aangepast aan de belading. Achterdeur en -bumper vormen één geheel, wat in- en uitladen makkelijker maakt. Uitgevoerd als de GSA Spécial maar met achterruitewisser/-sproeier en rechter buitenspiegel.Pages 8 -9

Citroën GSA brochure Citroën GSA brochure

UIT BETERE IDEEËN ONTSTAAN BETERE AUTO'S
Met revolutionaire ideeën zoals monocoque (zelfdragende carrosserie) en veiligheidskooiconstructie, onafhankelijk hydropneumatisch veersysteem, voorwielaandrijving en aërodynamiek heeft Citroën een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het moderne automobilisme. En Citroën-modellen hebben niet alleen de industrie veranderd - ook het productieproces wordt nog voortdurend verbeterd. Op grote schaal is geautomatiseerde assemblage met o.m. lasrobots ingevoerd, wat zowel de kwaliteit als het productietempo bevordert. Elke GSA ondergaat een grondige anticorrosiebehandeling. Veel onderdelen worden gemaakt van staal dat is gegalvaniseerd of gekataforiseerd. De carrosserie wordt in zeven afzonderlijke fasen behandeld met o.m. vijf harslagen, laklagen en preparaten die de hechting bevorderen. Voor iedere GSA geldt gedurende 5 jaar een anti-corrosiegarantie tegen doorroesten van binnenuit, waarvoor alleen twee herhalingsbeurten nodig zijn. Bij verkoop is deze garantie overdraagbaar, wat de waarde van de auto ten goede komt. De GSA bewijst dat betrouwbaarheid en lange levensduur van een auto niet ten koste hoeven te gaan van individualisme en rijplezier. Het is een betere auto, ontstaan uit betere ideeën.

HET HYDROPNEUMATISCH VEERSYSTEEM
Geen andere fabrikant heeft voor zijn auto's ooit zo'n geperfectioneerd, doelmatig systeem ontwikkeld. Het hydropneumatische systeem van de GSA levert hydraulische kracht ten behoeve van remmen en vering. De druk is constant, met nog een flinke reserve nadat de motor is afgezet.

HET BESTE VEERSYSTEEM DAT OOIT IS BEDACHT
Conventionele mechanische vering heeft als bezwaar dat bij volle belading de vering inzakt onder het gewicht. Dit heeft een nadelig effect op comfort, wendbaarheid en rijhoogte van de auto, en zelfs op a&235;rodynamiek en besturing (omdat de stand van de carrosserie en de stuurgeometrie kunnen veranderen). Hydropneumatische vering werkt anders - de prestaties blijven steeds constant, ongeacht de belading. Wendbaarheid en rijkwaliteit behouden dan ook hun oorspronkelijke karakter. Bij de hydropneumatische vering van de GSA is de veerbol namelijk verwerkt in een hydraulisch systeem. Bij normaal gebruik werkt de hydraulische vloeistof als een "vaste" materie tussen vering en wiel. Wanneer het gas bij het beladen van de wagen wordt ingedrukt, wordt het volumeverlies gecompenseerd doordat extra hydraulische vloeistof in het systeem wordt gepompt. Zo blijven rijhoogte, stand en stuurgeometrie van de auto onveranderd, ongeacht de mate van belading. Zo'n hydropneumatisch systeem heeft nog een uniek bijkomend voordeel: de bestuurder kan de wagen hoger stellen om beter over obstakels te komen.

SNELLE, VEILIGE REMKRACHT
Slechts weinig auto's remmen zo krachtig als een GSA met rembekrachtiging. De remkracht is veel groter en de remmen reageren sneller, al blijft het mogelijk ze met gevoel te "bespelen". De hydraulische druk wordt geleverd door een pomp die door de motor wordt aangedreven. De carrosserie van de GSA beschermt de inzittenden binnen een starre veiligheidskooi, omgeven door progressief vervormbare zones die de krachten welke op de passagiers inwerken, reduceren.

RISICOPREVENTIE
Het voorkomen van ongelukken begint bij de bestuurder: comfort, goede ventilatie, ergonomische bedieningsorganen en een ontspannen rijstijl. Voorwielaandrijving bevordert de besturingsstabiliteit van de GSA, zodat er geen sprake is van onverwachts "uitbreken" van de auto. De ophanging en de geometrie van de besturing zijn geperfectioneerd om te garanderen dat de wagen uitremt in een rechte lijn zonder te "duiken". Ook het effect van een slecht wegdek op de besturing wordt gereduceerd. De hydropneumatische vering zorgt voor een constant gelijkblijvende wendbaarheid, ongeacht de belading. De GSA heeft bekrachtigde schijfremmen rondom met drie onafhankelijke remcircuits. De aërodynamische lijn van de auto betekent grotere stabiliteit bij hoge snelheid en zelfs een beter zicht over de neus van de auto. Bij nat weer houdt een gunstige luchtstroming de voor- en achterruit schoon.Pages 10 -11

Citroën GSA brochure Citroën GSA brochure

RISICOBEPERKING
Een Citroën-casco is ontworpen als een veiligheidskooi, omgeven door vervormbare zones. Bij een botsing worden bepaalde delen van de wagen benut om de snelheid te reduceren. Daardoor heeft de kracht van de botsing minder effect op de inzittenden en blijft het interieurgedeelte intact. Alle Citroëns hebben een achter de motor geplaatste tandheugelbesturing, ver van de voorzijde van de auto. Door deze montagewijze wordt voorkomen dat de stuurkolom wordt opgeduwd in de richting van de bestuurder. De druktoevoer wordt op eenvoudige wijze vergroot naarmate de bestuurder het rempedaal dieper intrapt. De maximale druk in de achterremmen wordt automatisch aangepast aan de belasting van de achteras.

AERODYNAMICA
Een goed ontworpen aërodynamische auto rijdt veilig en blijft steeds stabiel bestuurbaar, ook bij zijwind of het passeren van vrachtwagens. Wegligging en stuurgeometrie blijven constant, omdat de wagen niet de neiging heeft om te gaan "zweven". Voor- en achterruit blijven schoner bij regen of opspattend water. En een aërodynamische carrosserie reduceert windgeruis, dat de bestuurder zou kunnen irriteren. Tegenwoordig wordt er over aërodynamica gesproken door mensen die dit onderwerp pas serieus zijn gaan nemen toen in het midden van de jaren zeventig de brandstofprijzen stegen. Toch is de carrosserie van de GS, die al in 1970 de meest aërodynamische auto van zijn tijd was (Cx-waarde 0,361), met slechts kleine verbeteringen tot in de jaren tachtig de meest doelmatige gebleven. Mede door de kleine voor- en achterspoiler hebben de huidige GSA X1modellen een Cx-waarde van slechts 0,318., Het is echter niet allemaal zo eenvoudig als het lijkt. De 0,318 van de GSA is op het eerste gezicht minder goed dan de Cx-waarde van een recent model van een ander merk (0,30). Maar als profiel en frontale oppervlakte in combinatie worden beschouwd (rekening houdend met het gegeven dat een auto nu eenmaal een driedimensionaal voorwerp is), ontstaat er een heel ander beeld. De auto met de Cx-waarde 0,30 blijkt een profiel-en-frontale-oppervlakte-waarde (CxFwaarde) te hebben van 0,62. Dit is minder goed dan de GSA Xl, die bij eenzelfde berekening met slechts 0,57 uit de bus komt. De GSA is dus onbetwist de aërodynamisch meest efficiënte auto van de twee. Citroën kan met recht verklaren de meeste ervaring te hebben in het toepassen van de aërodynamica voor de productie van doelmatige, geperfectioneerde en buitengewoon praktische auto's.
Berlines GSABreak GSA
TECHNISCHE GEGEVENSSpécialX1Spécial
4-bak5-bak 1)4-bak5-bak 1)4-bak5-bak 1)
Motor
Aantal cilinders4 boxer
Cilinderinhoud (in CM³)129912991299
Boring x slag in mm79,4 x 65,679,4 x 65,679,4 x 65,6
Compressieverhouding8,7 : 18,7 : 18,7 : 1
ISO (in kW)474747
Maximum vermogen
DIN (in pk)(65)(65)(65)
bij t.p.m.5500 55005500
ISO (in Nm)949494
Maximum koppel
DIN (in kgm) (9,8)(9,8)(9,8)
bij I.p.m.350035003500
KoelingLuchtkoeling
Overbrenging
Versnellingsbakmech. bediendmech. bediendmech. bediend
Aantal versnellingen454545
Pignon en kroonwiel8 x 358x338x358 x 35
KoppelingEnkelvoudige droge plaat
Besturing
TypeTandbeugel
Aantal omwentelingen stuurwiel van aanslag tot aanslag3,8 3,83,8
Draaicirkel tussen trottoirs (in meters)4,834,834,83
RemmenVoor: schijven aan weerszijden van de versnellingsbak. Achter: schijven in de wielen. Hydraulische hogedruk bekrachtiging Onafhankelijke voor- en achtercircuits. Begrenzing achter afhankelijk van de belasting.
Wielophanging 4 Onafhankelijk geveerde wielen. Hydropneumatische vering. Dwarsgeplaatste stabilisatorstangen voor en achter. Hoogteregelaars voor en achter. 'Anti-reactie'-voortrein.
Banden145 SR-15 XZX'Tubeless'
Elektrische uitrusting
OntstekingTransistorTransistorTransistor
Accu12 V-200/40 Ah12 V-200/40 Ah12 V-200/40 Ah
Wisselstroomdynamo540 W-40 A 540 W-40 A 540 W-40 A
Oppervlakken en inhouden
Aantal zitplaatsen555
Totaal ruitoppervlak in M22,602,602,48
Inhoud bagageruimte in dm3435435645 2)
Inhoud bagageruimte in dm3 met neergeklapte achterbankGewichten (in kg)7667661504 2)
Rijklaar gewicht (R.D.W.) (exclusief bestuurder)900900920
Totaal beladen gewicht136513651365
Nuttig gewicht465465445
Totaal aanhanger gewicht onberemd/beremd460/1000460/1000460/1000
Max. imperiaal gewicht (op dak)606080
Verbruiken (in liters per 100 km)
Bij 90 km/h gestabiliseerde snelheid6,36,06,36,06,4
Bij 120 km/h gestabiliseerde snelheid8,27,98,27,98,3
Bij stadsverkeer8,58,58,58,56,5
Inhoud van de benzinetank (in liters)434343
Prestaties
Max. snelheid (in km/h)158164158164155160
400 m staande start (in sec.)19'118'919'118'919'319'1
1000 m staande start (in sec.)35'835'435'835'436'135'7
0-100 km/h (in sec.)14'213'814'213'814'514'1
1) 5-versnellingsbak als 'extra'. 2) Onder het dak.Page 12

Citroën GSA brochure

Een wijdvertakt service-net.
De Citroën agentenorganisatie in Europa omvat bijna 10.000 officiële service-adressen en is daarmee een van de grootste!

Meervoudige service.
Boeken met tijden van reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Deze boeken die met grote zorg zijn samengesteld en door Franse verzekeringsmaatschappijen als maatstaf worden gehanteerd, geven nauwkeurig de tijden aan van alle in- grepen die een auto kan ondergaan. U kunt deze boeken altijd raadplegen en om nadere uitleg vragen.

Citroën Kroongarantie.
Citroën voelt zich verantwoordelijk voor alle auto's die de showroom verlaten. En blijft zich verantwoordelijk voelen. Vandaar de Citroën Kroongarantie. Een royale garantie in de stijl die Citroën eigen is.

Arbitrage van ANWB.
De Citroën Kroongarantie laat geen enkele ruimte voor misverstanden. Toch zouden beide partijen om een of andere reden elkaar weleens een keertje niet kunnen vinden. In dat geval kunt u een beroep doen op de ANWB voor een bindende uitspraak. Citroën is daaraan gebonden, u ook. Een alleszins eerlijke regeling.

1 jaar totale garantie.
De garantie op uw nieuwe Citroën is een totale garantie. Dat wil zeggen op onderdelen zowel als op arbeidsloon. Twaalf volle maanden lang, ongeacht het aantal gereden kilometers.

2 jaar garantie op het hydropneumatische veersysteem.
Het hydropneumatische veersysteem van de GSA, BX en CX is uniek om het comfort dat het biedt, uniek door zijn technisch vernuft en uniek omdat het onverslijtbaar is. Citroën is dermate overtuigd van de bedrijfszekerheid ervan, dat u 24 maanden lang totale garantie krijgt tot een maximum van 100.000 km.

5 jaar garantie op de volgens de ML-methode getectyleerde delen.
Citroën garandeert gedurende de eerste vijf jaar na aflevering van de nieuwe auto de roestwerende behandeling van de holle delen van uw auto, onder voorwaarde dat het daarbij behorende onderhoudsadvies wordt opgevolgd. Deze garantie dekt het risico van schade veroorzaakt door corrosie ontstaan aan de binnenzijde van het betrokken deel.

Gratis hulp onderweg.
Mocht uw Citroën tijdens het eerste jaar, om de een of andere reden stil komen te staan, wegens een storing waarvan de reparatie door de garantie gedekt wordt, dan komt de dichtsbijzijnde Citroën agent u te hulp. U hoeft maar te bellen en het komt voor elkaar. Gratis. Waar u ook bent in Europa.

Leasing bij Citroën.
U kunt bij Citroën ook leasen. Het voordeel van leasing is dat u op de cent nauwkeurig weet wat uw kilometerprijs is. Ook dat is een aspect van veilig en comfortabel rijden. Iedere Citroën agent kan u alle informatie over leasing verstrekken.

Deze folder is samengesteld in de zomer van 1984 en bevat derhalve de modellen 1985. Citroën behoudt zich het recht voor om tussentijdse wijzigingen aan te brengen in de uitvoering van zijn auto's. De gegevens in deze folder kunnen dus nooit als bindend worden beschouwd. N.B. De op diverse foto's afgebeelde veiligheidsgordels achter zijn in Frankrijk verplicht en behoren daar derhalve tot de serie-uitrusting. In Nederland worden zij niet standaard geleverd; ze zijn desgewenst als accessoire leverbaar.

return to the top of the current document
© W.M.Kemmink
1995-1999

I like to receive e-mail, therefor you are welcome to send me any message for any comments, ideas, questions or additions! I also welcome any contribution! w.m.kemmink@st.hanze.nl